domingo, 29 de noviembre de 2009

Etnopoesia

Etnopoesia és com s'anomena a la literatura oral.
És una manera de comunicar-se estètica, fent servir paraules per millorar el missatge. Les societats tradicionals que no tenen escriptura difonen la seva literatura a través de la repetició dels textos, de les peces orals.
La repetició és la clau per la difusió i conservació dels textos. Necessitem tenir una part fixa i ser reconeguts, memoritzats.
L'etnopoètica és l'art verbal practicat per les persones que tenen improvització i es caracteritza principalment en:
- s'expressen a través de la paraula amb recursos del llenguatge poètic: metàfora, rima...
- són produïdes per persones amb habilitat comunicativa (competents)..
- permet improvitzar segons el moment i la interacció entre emissor i receptor.
- es dona entre les persones en la comunicació diària.
Les seves funcions són: entretenir, omplir temps lliure, educar, donar normes, criticar, reforçar la identitat social, cohesionar un grup i crear lligams de solidaritat.

Santa Cecília

El divendres 27 de Novembre alumnes de la facultat que aquest any será el seu darrer curs, van preparar un festival de comiat el dia de la música on van cantar, tocar i ballar un repertori molt variat de cançons. El concert va estar molt bé organitzat i tots vem disfrutar molt acompanyant-los cantant i ballant en algunes cançons.
En el seguent enllaç podreu veure el programa del concert amb tots els vídeos de les cançons, i seguidament un parell de fotografies que vaig fer. : http://grups.blanquerna.url.edu/m03/cecilia/09/index.htm

jueves, 26 de noviembre de 2009

La setmana d'activitats extraordinàries

Aquest treball el vaig fer el passat dia 24 de nov. a classe d'educació visual i plàstica.
L'objectiu era plasmar les vivències, els pensaments, el que em va agradar, el que no... tot allò que vaig experimentar en la Setmana d'activitats culturals a partir de la línia, el traç i el gest amb tinta xina sobre paper blanc. Després vaig triar materials que tenien un simbolisme amb allò dibuixat i tot seguit ho vaig embolicar per fer una metàfora.
Jo vaig triar el paper groc perquè era una setmana que m'ilusionava, el llaç negre perqué simbolitza alguns detalls de la setmana que no em van agradar, i el comfeti vol dir que en general m'ho vaig passar molt bé.

Miquel Barceló - Paso doble

Aquesta publicació es tracta d'una vídeo que vem veure a classe de plàstica per donar per finalitzat el tema del fang, i que faltaria afegir en el Quadern de viatge.
Degut a la durada del vídeo, he preferit triar les imatges més representatives de l'obra.
Es titula "Paso doble" i els autors són Miquel Barceló i Josef Nadj.
L'obra la van representar al 60º Festival d'Avignon i es tracta d'un muro i part del terra de fang vermell sota una capa de fang blanc.
En primer lloc treballen el mural pel derrere amb les mans, després el terra amb eines, després incorporen formes del terra al mural llençant-les i per últim es posen fang vermell al cap i es formen "màscaras" amb les mans i un cop fetes les llencen al mural i s'en fan d'altres...

Seguidament veureu les imatges dels moments que us acabu de citar.
I si us interessa podeu veure l'obra complerta en aquest enllaç: Vídeo


Quadern de viatge

Aquest treball és un projecte proposat en l'assignatura de llenguatge visual i plàstic, on es recull tots els treballs, exercicis de classe i activitats fetes fins ara, és a dir, durant els mesos de Setembre, Octubre i Novembre.

domingo, 22 de noviembre de 2009

miércoles, 18 de noviembre de 2009

Qui ets tú?

La Roser Ros va creure convenient modificar alguns detalls de la poesia "Qui ets tú?", i aquest és el nou resultat:


Qui sou tan petits? Quis sou tan aixerits?
Qui sou tan i tan menuts?
Sou noia o sou noi?

A l'hivern uns bons mitjons i us escalfeu,
i mai descuideu les ungles
que pintades us fan goig.
Si veieu que tot és moll, botes altes us cordeu.

Ven morenos sota el sol quan us destapeu
i amb pulseres brillants... presumiu.

Qui sou tan petits? Quis sou tan aixerits?
Qui sou tan i tan menuts?
Sou noia o sou noi?

martes, 17 de noviembre de 2009

Poema en la biblioteca

El següent exercici va ser proposat per la Roser Ros. Consisteix en construir un poema seguint unes pautes de joc: He hagut d’anar a la biblioteca i e triat un prestatge de llibres. Un cop triat he contat cinc llibres i el cinquè l’he agafat i l’he obert per la cinquena pàgina, he contat les frases i cada cinc frases l’escrivia com a vers del meu poema. I el resultat ha sigut aquest:


Conèixer les pròpies emocions
no és d'estranyar,
el resultat d'aquest treball, sens dubte,
un valuós material que ajudarà.

La trobada es va plantejar
en aquest sentit,
tal i com va afirmar
l'últim grup social pendent.

Participar és intervenir
el seu protagonisme també és necesari;
cal entendre als infants
és imprescindible sentir.

lunes, 16 de noviembre de 2009

Treball Blogosfera

Resum i valoració
Ja fa uns dies el meu grup vem donar per finalitzat el treball de la "blogosfera" i ara explicaré quina va ser la meva tasca, cóm la vaig realitzar i una valoració personal.

Per començar el treball vem pensar un tema interessant, important i que alhora poguéssim obtenir molta informació. Finalment vem triar el tema de les drogues entre els adolescents i posant com a títol : "els adolescents consumeixen cànnabis".
En primer lloc l'Andrea Figueres va comentar en el seu blog; en segon lloc l'Andrea Marquiez va comentar en el blog de l'Andrea Figueres i afegí mes informació en el seu; en tercer lloc la
María Juàrez va continuar comentant-li i posant més informació en el seu blog; i ja per finalitzar el treball jo vaig comentar en el blog de la María Juarez i després vaig afegir més informació en el meu blog.
En el meu cas, vaig publicar una entrevista que em va soptar molt, dirigida a Chris Conrad, on hi defensa l’ús del cànnabis, amb l’objectiu d’obrir un debat, exposar opinions i concluir idees.

Quan vem fer els objectius del treball, d’un primer moment em van semblar molt difícils els conceptes i el treball a realitzar, però una vegada em vaig llegir i vaig entendre la definició de blogosfera i rellegir les entrades del bloc de l’assignatura, juntament amb l’ajuda de les companyes de grup, vaig entendre la finalitat del treball i la importància dels enllaços als blogs.
Tot i que em va costar al començament, he trobat molts aspectes positius en aquest treball i m’ha aportat nous coneixements.

lunes, 9 de noviembre de 2009

OMNI

Aquest treball és una proposta del professor de llenguatge músical; consisteix en fer un Objecte Musical No Identificat (OMNI), és a dir un instrument de qualsevol tipus amb les nostres mans, partint d'un real i afegint imaginació.
A continuació teniu la fitxa tècnica del meu omni i seguidament un vídeo on es pot veure l'instrument i es pot sentir el so que fa:

Fitxa tècnica

Nom: “Baixou”

Classificació:
- sistema científic: cordòfon
- sistema tradicional: instrument de corda

Material utilitzat:
- Ou de poliespan (20 cm.)
- Ou de poliespan (10 cm.)
- Llàmina de fusta (1 m.)
- 4 gomes de pollastre
- Cola per fusta i plàstic transparent
- Cartró (20 cm.)
- Tisores, serra i paper d’escata
- Pintura acrílica vermella i groga

Descripció de la construcció:
En primer lloc he tallat amb una serra l’ou de poliespan de 20 cm. per la meitat i50 cm. de la llàmina de fusta.
Després en la part superior de l’ou he tallat uns 2 cm. de profunditat de la mateixa amplada que la llàmina per enganxar-la com el màstil del baix. Amb la fusta que m’ha sobrat he tallat dos troços de 5 cm. per fer de pon i cordar les gomes de pollastre que faran de cordes. He fet quatre forats als dos pons, he passat les cordes i tot i fer uns quants nusos he posat cola transparent per assegurar la tensió de les cordes. Mentre s’ha secat la cola de les cordes he fet la base de l’ou fent-lo servir de plantilla i amb un llapis he marcat la silueta al cartró, després ho he retallat amb tisores i també li he retallat dos “f” per la sonorització; i per últim amb la mateixa cola ho he enganxat.
He pintat tota la capsa del baix de color groc i un cop assecada he enganxat el màstil a l’ou i el mecanisme de les cordes al màstil.
Per últim, he afegit un toc “omni” pintant l’ou de 10 cm. de color vermell i enganxant-lo en la punta del màstil.

Manual d’instruccions (Com es toca?):
Es toca recolzant la capsa del baix per sota el pit, amb la mà esquerra es fan els acords i amb el dit polze de la mà dreta es toquen les cordes, aconseguint un so greu com el d’un baix.

domingo, 8 de noviembre de 2009

Qui ets tú?

Aquest escrit és un altre dels exercicis de la professora Roser Ros; poesia descrivint alguna persona de la classe a partir d'haver-li fet un parelll o tres fotografies.
Pot ser que algú se senti eludit...


Quí sou tan petits?
Quí sou tan menuts?
Quí sou tan aixerits?

A l’hivern us poseu mitjons, per tapau-se els talons.

…Sou un noi?

Si veieu que tot és moll, us cordeu botes fins els gunolls

No sou noi…

A l’estiu presumiu llampants, i el dret es corda una pulsera brillant

No sou noi…Quí sou?

Quí sou tan petits?
Quí sou tan menuts?
Quí sou tan aixerits?
PEUS...

Pràctica d'imatge

A classe de Gestió de la informació i TIC hem treballat un nou concepte: "la imatge digital". Mitjançant el programa Gimp (programa lliure per manipular imatges) hem après a fer diferents modificacions a les imatges, tècniques com la reducció de la imatge, canviar el pes, seleccionar només una part de la fotografia, eliminar algun objecte de la imatge, fer retocs, etc.
Apartir d'una fotografia de Menorca he fet algunes de les modificacions apreses.


FOTOGRAFIA ORIGINAL




FRAGMENT DE LA IMATGE ORIGINAL
A partir de la imatge original he seleccionat una part de la fotografia. El resultat que ens queda és una nova fotografia amb un enfocament diferent.


REDUCCIÓ DE PÍXELS (400)
Per reduir el número de píxels anem a "Imatge" i "Escalar la imatge", variem l'amplada a 400 píxels, ho desem i la mida de la fotografia queda reduïda a 400 x 221 píxels. Aquesta modificació és molt útil per penjar fotografies al bloc o a webs, ja que triga molt menys en descarregar-se la imatge i es veu igual de bé.



ELIMINACIÓ D'ELEMENTS DE L'IMATGE
Per últim, mitjançant l'eina de "Seleccionar" podem treure elements que volguem de la imatge. En aquest cas he eliminat dos vaixells del mar del costat esquerra i les palmeres del mitg. Seleccionem la part de fotografia que volia posar en substitució de l'element que eliminarem, el copiem (ctrl + c), i després l'enganxem (ctrl + v). Finalment només cal arrossegar aquest fragment que hem copiat sobre la part de la imatge que volem eliminar, i fem doble clic per obtenir la nova imatge.
Per perfilar-ho del tot he utilitzat l'eina del clonador i la del llapis.